zondag 2 mei 2010

"Groene stroom kan een derde goedkoper"

Het huidige subsidiesysteem voor groene stroom in Vlaanderen is niet efficiënt. Er is sprake van oversubsidiëring. Dat zegt Febeliec, de federatie van industriële energieverbruikers. Groene stroom kan 30 procent goedkoper, stelt de federatie.

Het huidige systeem van groenestroomcertificaten is te duur, aldus Peter Claes, topman van Febeliec. "Nu krijgen alle technologiën dezelfde steun, terwijl bijvoorbeeld biobrandstoffen een lagere kost hebben en die steun minder nodig hebben".

Evolutie technologie
Naast duur is het systeem ook te statisch, zeggen de industriële verbruikers. Er wordt geen rekening gehouden met de marktprijs van elektriciteit en met de evolutie van de technologie. "Het huidige systeem is te duur en te statisch. Het maakt het voor nieuwkomers op de energiemarkt moeilijk", aldus Claes.

Efficiënter
Met een efficiënter systeem zou dezelfde hoeveelheid groene stroom 30 procent goedkoper kunnen, of met hetzelfde budget zou 50 procent meer groene stroom kunnen worden geproduceerd, argumenteert Febeliec. "Wij zijn voorstander van groene stroom, maar willen dat het op een efficiëntere manier gebeurt". (belga/eb)
02/05/10 17u00
Bron: http://www.hln.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten